2008. június 11., szerda

Keresztyén korszellem

"Light keresztyénség"

Az utóbbi évtizedekben fokozódó mértékben dívik a "light" evangélium és a könnyített Krisztus-tanítványság. Ezek a szokatlan kifejezések azt jelentik, hogy sok mai új hívő a Krisztushoz tartozását is új módon képzeli el.
A jelenség:
1. A hívők életében nemhogy titkos bűnök húzódnak meg, hanem nyíltan kimondják, hogy bizonyos tetteket ők vállalnak, mint például a házasság előtti nemi élet, és némely - a Szentírás által bűnnek nevezett - cselekedetet a legtermészetesebb módon cselekszik. Nincs lelkifurdalásuk, nem szégyenkeznek. "Ha nekem ez jól esik, kinek mi köze hozzá!" - mondják.
2. Vannak férfiak is, nők is, idősebbek és fiatalabbak is, akik úgy akarnak csatlakozni a gyülekezetekhez, hogy közben szexulási téren már átlépték a bibliai keresztyénség normáit: házasságot nem kötnek, flörtölgetve élnek, váltogatják partnereiket, miközben eltökélt szándékuk betagolódni egy keresztyén gyülekezetbe. Mások mint tagok egyszerűen élettársi kapcsolatot létesítenek, és megsértődnek, amikor a gyülekezetből kirekesztjük őket.
3. A gyülekezethez tartozás szándékát néhány esetben nem előzi meg az őszinte megtérés. Ezek elegendőnek tartják a döntést, de szükségtelennek a bűnbánatot és a bűnök elhagyását. Teljesen elfelejtik ezek az emberek, hogy egy szövetség megkötéséhez minimum két fél szüksége. Az egyik "igent" mond, de biztos, hogy a másik elfogadja ezt? Döntesz Krisztus mellett, és azt mondod: "Elfogadtam Krisztust", de nem gondolsz arra, hogy így bűnösen, szennyesen, bűneidből tisztulni nem akarva kedves vagy-e az Úrnak? Igaz, az Úr Jézus a bűnösökért jött, de nem kezd semmit azokkal a bűnösökkel, akik nem akarják elhagyni bűneiket. Az Úr angyala meghirdetve Jézus születését, a következő jellemzőt jelentette ki az Úrról: "Nevezd nevét Jézusnak, mert ő szabadítja meg népét bűneiből!"

Az igazi keresztyén a krisztusi életnormákat tűzi maga elé még a mai - közerkölcseiben mélybe hanyatlott - kor viszonyai között is.

Nincsenek megjegyzések: