2008. június 6., péntek

Indítékok

Ismertetőjegyek

Napjainkban heves vita folyik az igazi keresztyénség mibenlétéről. Valójában kik járnak Krisztus nyomdokán? Kik azok, akiket követve biztosan célba ér az útkereső?

A főbb magatartásbeli típusjegyeket vizsgálva kétféle keresztyén jelleg körvonalazódik baptista köreinkben:

1. hisz, józanságra, tiszteletteljes életformára törekszik, és másokat is lelki becsületességre ösztönöz;

2. hisz, és hitét eszköznek tekinti személyes vallási karrierje építgetésére. Mindene a létszám. Úgy véli, hogy értéke, rangja azon dől el, hogy mekkora csoportot gyűjtött maga köré. Nem a megváltottak – minden gyülekezetben, közösségben – győzelmes életének örül. Az nemigen érdekli. Egyedül csak az hozza tűzbe, lázba, ha saját csoportjának létszámát növelheti, és nem válogat a módszerekben. Sajnos ebben a típusban gyakoriak az olyanok, akik nem restellnek más gyülekezetekből elcsalogatni embereket, főleg fiatalokat, de bárki mást is, csakhogy az ő táboruk növekedjen.

Figyeljünk a Biblia szavára! „…sőt közületek is támadnak majd férfiak, akik fonák dolgokat beszélnek, hogy magukhoz vonzzák a tanítványokat.” (ApCsel 20, 30) Magukhoz vonzzák: delejezett mágnesek, csalogatók, énekkel, zenével, tánccal csábítgató emberek, aki kifordítják az igazság beszédét. Nem az elmélyült gondolkodást sürgetik, nem a lényeg meglátására tanítanak, hanem a könnyed vallási stílust ajánlják. Kik ezek az emberek? Ma vannak ilyenek a keresztyének között? Vannak ilyenek a mai hazai baptista közösségen belül is? Mit akarnak ezek, mi a céljuk, kitől várnak jutalmat? Vajon meggondolták ezek, hogy tetteik következménye súlyos? Elcsábítják a gyülekezetek jövőjét jelentő embereket, és oszlop, leendő munkás nélkül marad sok gyülekezet. Különösen nagy buzgalommal hívogatják a gyülekezetek széparcú, jó megjelenésű, vidámságot sugárzó rétegét, a fiatalságot.

Miről ismerhető fel a gonosz farkas, miről a fonák dolgok tanítója és miről a „becsületes munkás”?

Az emberi magatartások mögött indítékok rejlenek. Ha meg akarunk érteni egy-egy cselekedetet, jó felismerni az elhallgatott, elbújtatott indítékot. Korunk gyülekezeti, egyházi életét meghatározó személyek esetében mindig tegyük fel a kérdést: tette, szándéka, jelleme kire hasonlít? Jézusnak és apostolainak jellemrajza körvonalazódik egyik-másik személy esetében, vagy ravasz rókáé, ragadozó farkasé?

Mik az indítékok? Személyes nagyság, hírnév, elismertség, vagy szeretet az elveszett lelkek iránt és féltő, óvó gondoskodás a megmentettek iránt?

Azokat támogassuk, akiknek jellemében ezek az utóbb említett vonások ismerhetőek fel, még akkor is, ha csak nagyon fejletlenül, esetleg kezdetleges módon jelennek is meg!

Ma nagy harc folyik a lelkekért. Emberek vadásznak emberi lelkekre. Ez az élet nagy vására, ahol sok a reklám, nagy a hangzavar, de csak nagyon kevesen vannak, akik igazi értéket kínálnak, akik valóban a lelkek üdvét-javát keresik. És túl sok az áldozat!

Nincsenek megjegyzések: