2008. június 5., csütörtök

Érzékeléseink


A látható és a láthatatlan világ titkai


A világ két területének létezése nyilvánvaló: a mindenség látható és a nem látható részére. A nem látható világ körülveszi és túlnyúlik az ember által érzékelt világ területein. A nem látható világban számtalan olyan tényező van (lehetséges), mely hatással van a látható világra, de annak forrását nem ismerjük. A tapasztalati világot magába öleli a nem látható világ, melynek csúcsán maga Isten áll.

Az emberi érzékelésről

Az embernek – mint ismeretes – öt működő érzékszerve van. Ezek segítségével felfogjuk a világ általunk elérhető részeit. Látjuk, halljuk, ízleljük, szagoljuk és tapintással érzékelünk különféle hatásokat: hideg, meleg, nedves, érdes, mozgó-lüktető stb.

Kérdéseim:

Mindent felfog-e az öt érzékszervünk? – Szerintem biztos, hogy nem. Tudvalevő, hogy műszereket készítünk a már ismert titkos területek érzékelésére. Például műszereinkkel érzékeljük az uv-sugárzást, a röntgensugárzást, ultrahangot stb.

Mi van az érzékelt területen túl?

Van ott valaki, aki nem tudunk mérni, kiszámítani? Ki van az érzékelt területeken túl? Milyen erő, hatalom, milyen akarat rejtőzik a számunkra érzékelhetetlen határai mögött?

Veszélyes vagy hasznos az ember számára a tapasztalati világon túli létező?

Tehet-e valamit az ember ennek elérésére?

Hálaadás

Megismertük az önmagát kinyilatkoztató Istent, aki az általunk nem érzékelt világ felől közeledett hozzánk. Megismertette hatalmát és irányunkba megnyilvánuló jóindulatát. Kifejezte felénk szeretetét. Láthatjuk az aktivitását (leginkább) Jézus Krisztusban, akiben testet öltött.

Megérthetjük: Ő a mi életünk forrása, védelmezője, segítője és végcélja.

Nincsenek megjegyzések: